A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Городнянської міської ради

В Україні можливий спалах кору – головний санітарний лікар

Дата: 11.09.2023 14:57
Кількість переглядів: 16

    “Україна реєструвала останній спалах кору у 2017-2018 рр, коли сумарно захворіло більше 100 тис дітей, і, на жаль, була першою в списку тих країн, де було зареєстровано найбільшу кількість випадків кору серед дитячого населення. Кір має певну циклічність: зазвичай спалахи повторюються через кожні 4-5 років, тому в Україні вже накопичився певний прошарок неімунізованих дітей, які пропустили перше чи друге щеплення і, відповідно, зараз мають ризик захворіти на кір, особливо в умовах фізичного проведення навчання та інтенсивного спілкування, що відбувається в шкільному середовищі”, – зазначив під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. За його словами, аби уникнути нового спалаху хвороби було прийнято рішення з проведення так званої наздоганяючої кампанії з імунізації проти кору. Для цього було верифіковано кількість дітей, що пропустили в цілому щеплення проти кору або не отримали його в повному обсязі. Згідно результатів підрахунків було визначено, що щеплення в рамках кампанії мають отримати щонайменше 260 тисяч дітей. “Станом на сьогодні трішки більше ніж 73 тисячі дітей вже отримали щеплення”, – поінформував головний санітарний лікар. Він також нагадав, що для вакцинації проти кору, паротиту та краснухи в Україні наразі використовується сучасна вакцина компанії Мерк, прекваліфікована ВООЗ. Найвищі темпи охоплення щепленнями в рамках кампанії демонструють Херсонська область та м. Київ, найнижчі – Чернігівська, Вінницька, Одеська області.

      Ігор Кузін також нагадав, що згідно українського законодавства діти, що не отримали профілактичних щеплень згідно Національного календаря, не допускаються до відвідування навчальних закладів.

      Наразі в Україні продовжується кампанія з “наздоганяючої” вакцинації дітей проти кору, в рамках якої діти, що не отримали вчасно перше чи друге щеплення вакциною КПК (проти кору, паротиту та краснухи), мають якнайшвидше надолужити пропущені щеплення. Вакцинуватися можна у свого педіатра чи сімейного лікаря, а також в пунктах вакцинації, визначених МОЗ. Також в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб працюють мобільні бригади з вакцинації.

 

Підготовлено редакцією Національного порталу з імунізації


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень